Behandelingen

Fysiotherapie en specialisaties


Fysiotherapie

Fysiotherapie houdt zich bezig met het bewegend (dis)functioneren van de mens. 

De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt patiënten met klachten van houding en/of beweging. En de gevolgen van deze klachten voor de dagelijkse activiteiten. 

De fysiotherapeut probeert uw herstel te bevorderen en begeleidt u bv. bij het verbeteren van lichamelijke functies, zoals kracht en coördinatie en/of het leren omgaan met mogelijke beperkingen.

Naast algemene fysiotherapie zijn binnen de praktijk meerdere specialisaties, te weten: manuele therapie, psychosomatische fysiotherapie, dry needling i.o. medical taping en oncologische revalidatie

Specialisaties


Naast algemene fysiotherapie zijn binnen de praktijk meerdere specialisaties, te weten:

Manuele therapie, Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Psychosomatische fysiotherapie

Bij lichamelijke klachten kan er een verstoorde balans zijn tussen spanning en ontspanning, of tussen belasting en belastbaarheid. De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van deze balans. Daarbij worden de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrokken, waaronder uw leef- en werkomstandigheden.  
De psychosomatische fysiotherapeut werkt nauw samen met andere deskundigen zoals arts of specialist, psycholoog of bedrijfsarts.

Psychosomatische fysiotherapie wordt toegepast bij klachten die met spanning of stress te maken hebben en bij klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor door de arts geen oorzaak kan worden gevonden.

Hierbij kunt u denken aan:

  • Chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
  • Onverklaarbare klachten
  • Depressie en/of angst (stoornissen)
  • Burn-out
  • Hyperventilatie en paniekaanvallen

Dry needling i.o.

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Medical taping

Medical taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Oncologische revalidatie

Monodisciplinaire behandeling van de fysiotherapeut die gericht is op herstel na kanker.

Aanmelden

Aanmelden kan per telefoon, aan de balie of via de website. Bij aanmelding vragen wij uw gegevens en wordt u ingeschreven. Patiënten kunnen hun voorkeur uitspreken  voor een fysiotherapeut. Hier wordt  indien mogelijk rekening mee gehouden.

U kunt u aanmelden:

  • Na een bezoek aan de huisarts/specialist, die u een verwijzing geeft voor  fysiotherapie of revalidatie.
  • Via Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF)  dit betekent dat u direct, zonder verwijzing, een afspraak kunt maken.

Verwijzing en vergoeding

Sinds 2006 zijn wij direct toegankelijk. Dit houdt in dat u geen verwijzing van een arts nodig heeft om in behandeling genomen te worden. U kunt rechtstreeks contact met ons opnemen wanneer u klachten heeft. Wij houden uiteraard wel uw huisarts op de hoogte van de behandelingen. De behandelingen binnen de fysiotherapie worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering en is afhankelijk welk pakket u heeft.

De behandelingen voor medisch specialistische revalidatie of oncologische revalidatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Meer informatie hierover via www.oca.nl/rotterdam